Officiële vertegenwoordiging
Verzending binnen 24u
Zakelijke inkoopprijzen
Directe levering uit voorraad

Starten met je Aqara smart home

Starten met Aqara, wat heb je nodig en wat zijn de mogelijkheden? Lees het allemaal hieronder. 

Wat heb je nodig om met Aqara te beginnen?

Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat Aqara verschillende type producten levert. Hieronder een korte uitleg:

Aqara accessoire: een product met Zigbee, bijvoorbeeld voor de bediening van verlichting of gordijnen, of het meten van temperatuur. Een voorbeeld is de Aqara Roller Shade Driver E1. 

Aqara hub: een centrale ontvanger met Zigbee voor de bediening en automatisering van Aqara accessoires, een voorbeeld is de Aqara Hub E1 of de Aqara Camera Hub G3.

Voor het gebruik van een Aqara accessoire is er altijd een compatibele Zigbee hub nodig voor het maken van scènes. Met een hub kan je verschillende producten van Aqara verbinden waardoor je gemakkelijk alles in huis kan aansturen via de app. 

Aqara heeft verschillende type hubs, met ieder haar unieke kenmerken. Wil je weten wat de unieke kenmerken zijn, bekijk dan onze pagina onder de knop ''lees meer'' en kom erachter! 

Lees meer 

Introductie over een hub

Een hub heb je nodig voor de start van je smart home. Zonder hub kan je geen scènes maken en werken de Aqara producten alleen ‘zonder intelligente functies’. Een Single Switch T1 zal bijvoorbeeld alleen fysiek te bedienen zijn. De Aqara Motion Sensor P1 moet rapporteren aan een hub, zonder hub heeft de sensor geen toegevoegde waarde. 

Dit komt omdat een hub de samenwerking regelt tussen je slimme Aqara apparaten. Zo communiceert een slimme Smart Plug bijvoorbeeld met je telefoon maar ook met andere slimme apparaten. De hub stuurt alles aan via de Aqara App. 

De functionaliteiten van de Aqara hub (s) is te configureren via de Aqara Home App.


Voorbeelden in een Aqara Smart home

Als je in het bezit bent van een hub kijk je wat belangrijk voor jou is om te bedienen en automatiseren, simpele voorbeelden zijn: 

Geautomatiseerde verlichting 

De lampen gaan aan wanneer je de kamer in loopt, de lampen gaan uit als je het huis of de kamer verlaat. 

Beveiliging 

Met gebruik van de camera's kan je verschillende automatiseringen toepassen. Wanneer er iemand langs de camera loopt na een bepaald tijdstip gaat het alarm of krijg je bijvoorbeeld een melding wanneer een onbekend gezicht wordt gedetecteerd. 

Water lekkage 

Krijg een melding op je smartphone wanneer je koelkast lekt of wanneer er water wordt gedetecteerd bij je wasmachine. Hierdoor ben je vroegtijdig bij een lekkage. Of maak een leuke automatisering met je Sonos speakers! Wanneer er water wordt gedetecteerd in de badkamer, springen de speakers aan. 

Deuren en ramen

Ontvang een melding wanneer de ramen-/deuren worden opengemaakt of wanneer de ramen-/deuren openstaan terwijl je het huis verlaat. Laat de Airco niet starten wanneer je raam openstaat om onnodig energie verbruikt te voorkomen. Hetzelfde kan met je verwarming, wanneer de verwarming aanstaat maar en raam of deur staat bepaalde tijd open dan stopt de verwarming. 

Kan je beginnen met Aqara zonder hub?

Ja, maar dit is niet mogelijk bij alle Aqara producten. Met de Aqara producten die zonder hub werken, kan je geen automatiseringen maken. Je hebt namelijk wel altijd een hub nodig om de Aqara producten te automatiseren. 
Een zeer groot voordeel van het gebruik met een Aqara hub is dat de producten officieel compatibel zijn met verschillende populaire platforms, zoals Apple HomeKit, Google Assistant en Amazon Alexa. Andere platforms waarmee Aqara werkt zijn IFTTT, Alice en Marusya.

Belangrijk:
1. Controleer vooraf altijd de compatibiliteit van de Aqara hub met het gewenste platform; 
2. Controleer vooraf altijd of het verkooppunt de Europese versie aanbiedt.

Compatibel met meer 

Daarnaast voldoen Aqara producten aan het 3.0 Zigbee standaard en zijn daarom direct compatibel met Homey en het open-source platform Home Assistant.

Oneindig veel manieren om je huis te automatiseren 

De apparaten van Aqara zijn te bedienen en automatiseren via een Aqara hub of een compatibele Zigbee hub. Met een iOS of Android apparaat koppel je de Aqara apparaten aan de hub. Nadat je de producten hebt gekoppeld aan de Aqara app kan je de producten verbinden met populaire platforms zoals Apple HomeKit, Google Assistant, Amazon Alexa of IFTTT.